A BME GTK kutatóinak sikerei az OTKA pályázatokon
szeptember 29, 2022
„A jövő vezetői program” – Pályázási lehetőség hallgatóknak
október 11, 2022

Miért a BME GTK?

November és február között minden egyetem sorra szervezi a nyílt napjait és izgatottan készül az Educatio szakkiállításra, hogy az érdeklődők számára minél hitelesebben és részletesebben átadja, miért az adott képzés a legjobb választás. Nincs ez másképp a BME GTK esetén sem, így a következőkben röviden összefoglaljuk, mit válaszolnánk arra a kérdésre: „Miért a BME GTK?”. 

A BME GTK az egyik legrangosabb kar az országban. Ez a minden évben kikerülő felvételi rangsorokból is egyértelműen kiderül, ahol legtöbbször az oktatók és a hallgatók eredményeit, képesítését veszik figyelembe. A mintatanterv minden szakon úgy van felépítve, hogy a hallgató átfogó és specifikus tudást sajátíthasson el, mellette pedig szabadon is választhasson olyan tárgyak közül, amik bővítik a látószögét.  

Ha egy szóval kellene jellemeznem a GTK-s oktatókat, azt mondanám: hallgatóbarát. Hallgatóbarátok, hiszen naprakész képzésben vehetünk részt, az életből hozott példákkal értjük meg a tananyagot. Hallgatóbarátok, mert figyelembe veszik a tanulók igényeit és készséggel válaszolnak a felmerülő kérdésekre. Hallgatóbarátok, mert hozzájárulnak ahhoz az általánosan jó és közvetlen hangulathoz, ami az egész kart jellemzi.  

Remélhetőleg az online környezetben és szöveges formában is átjön az az atmoszféra, amit egyébként a nyílt napokon lehet megtapasztalni, ahogyan az érdeklődő végigsétál a kampuszon a gyönyörű régi épületek között egészen a modern Q épületig. Eközben elhalad a BME Sportközpont mellett, ahol testnevelés óra keretében akár falmászásra, jógára vagy bokszra is járhat majd; a Harry Potter-filmek hangulatát idéző OMIKK könyvtár mellett, aminek a nagyolvasójában nyugodtan készülhet majd a vizsgáira; a Szkéné színház plakátjai mellett, ami a központi épületben található színházteremben játszott különleges darabokról számol be. Amikor belép a Q épület nyüzsgő folyosóira és nyitott, barátságos arcokkal találja szemben magát.

Fontos, hogy az ember hol tölti el élete legmeghatározóbb éveit, milyen érzéseket kelt benne, milyen emberekkel találkozik, milyen tudást kap és mennyi lehetőség áll előtte.   

GTK-sként számos ösztöndíjlehetőséget tudsz megpályázni. A tanulmányi és a szociális ösztöndíj mellett több olyan pályázat is van, ami adott teljesítményt jutalmaz, mint a közösségi, a közéleti, a sportszervezői vagy a tankörvezetői ösztöndíj. Emellett félévente kerülnek kiírásra a Kari és az Egyetemi BME ösztöndíjpályázatok, amelyek azokat a hallgatókat díjazzák, akik képzésükhöz kapcsolódó területeken érnek el sikereket, legyen szó esettanulmányi versenyről, publikációról vagy akár egy OTDK helyezésről. A Kar Kiváló Hallgatója ösztöndíjat pedig minden képzési szinten és területen 1-1 hallgató nyerheti el, akik a képzésük alatt nemcsak tanulmányilag, hanem szakmailag, közösségileg vagy a sport területén is jeleskedtek. Ezeken felül egyetemi és kari szinten egész évben számos olyan pályázat kerül kiírása, mint például a 400+ ösztöndíj, az MNB kutatási verseny vagy a környezetvédelmi ötletpályázat. Érdemes figyelemmel kísérni a kari és az egyetemi kommunikációs csatornákat, hiszen jó eséllyel te is jogosult lehetsz valamelyik ösztöndíjra. 

Egy másik hatalmas előnye annak, ha a GTK-n végzed el az alap- vagy a mesterképzésedet, az, hogy van lehetőséged egész évben különböző szakmai és szórakoztató programokon részt venni, sőt akár szervezetekhez is csatlakozhatsz.

A karon működő szakkollégiumok (Liska Tibor Szakkollégium, KommON) sokszor szerveznek nyitott eseményeket, programsorozatokat, amik elősegítik a szakmai fejlődést. Ha az Erasmus pályázaton kívül más külföldi tapasztalatszerzés is érdekel, az Aiesec, az Estiem, az Iaeste, a Best és az ESN külügyi diákszervezeteknél tudsz érdeklődni. Ha pedig kikapcsolódni vágynál, a Rendezvényszervező Csoport és a Sportszervező Csoport gondoskodik róla, hogy ne unatkozz. A Kari Hallgatói Napok, Sportnap, Nyári Tábor, Vizsgatemető csak néhány azok közül az események közül, amin részt tudsz venni, hogy életre szóló emlékeket gyűjts egyetemistaként. Az életre szóló emlékek színtere, a rendezvényeken kívül, a Wigner Jenő Kollégium, amely a körülbelül 350 férőhelyet elfoglaló egyetemista mellett mindenki mást is vár az összejövetelekre, tankörökre vagy roller bulikba. 

A Mentorgárda és az Instruktorgárda a kezdeti időszakban segít az alap- és a mesterszakos hallgatóknak abban, hogy ne vesszenek el az egyetem ügyes-bajos dolgaiban, és ami talán még fontosabb: hogy megtalálják azt a társaságot, amiben önmaguk lehetnek. A Hallgatói Képviselet pedig egész egyetemi pályafutásod alatt segít a tanulmányi ügyek megoldásában, ösztöndíjjal és pályázattal kapcsolatos vagy kollégiumi kérdésekben. Az említett szervezetekhez és még sok másikhoz is mind tudsz csatlakozni karunk hallgatójaként. Azon kívül, hogy mindegyikben rengeteg tudást és tapasztalatot szerezhetsz, életre szóló barátságokat köthetsz, amik még az egyetem elvégzése után is sokáig elkísérnek.  

Egy szó mint száz, nagyon nehéz röviden összefoglalni, hogy miért a BME GTK, de az biztos, hogy nagyon jó döntés. Remélem Te is nálunk fogod megtapasztalni életed legmeghatározóbb éveit

Ha a fenti ízelítő után bármelyik téma vagy terület felkeltette az érdeklődésed, ajánlom a korábbi cikkeinket, A GTK YouTube csatornáját és a BME GTK Hallgatói Képviselet honlapját, ahol még böngészhetsz az információk között.  

Szerző: Korom Dorina
Kép: BME GTK